KOD im. Władysława Bartoszewskiego

kod logoGdy prezydent Andrzej Duda poddał ostrej krytyce ustawy, które potem zawetował, mieliśmy nadzieję, że w prezydenckich projektach nie znajdą się tego rodzaju skandaliczne rozwiązania, które uzależniałyby system sądownictwa od politycznych wpływów.

Dziś okazało się, że Andrzej Duda chciałby pójść jeszcze dalej i wprowadzić do Konstytucji zmiany, które miałyby sankcjonować wpływ polityków na niezależne sądy.

NIE ZGADZAMY SIĘ NA TO.

To zmieniałoby ustrój Państwa – zasada trójpodziału władzy, to fundament Państwa Prawa.
Od prezydenta RP oczekujemy przestrzegania Konstytucji jako najwyższego aktu prawnego.
Nie zgadzamy się na to, by politycy mieli możliwość wpływania na niezależność wymiaru sądownictwa, ani politycy Prawa i Sprawiedliwości, ani żadnej innej opcji politycznej w przyszłości.

Jeśli chodzi o propozycje dotyczące ustawy o KRS – są one również nie do przyjęcia.
Nie można dopuszczać do sytuacji, w której wybór członków KRS w części tzw. sędziowskiej będzie następował na drodze politycznego wyboru. KRS to instytucja, która stoi na straży niezależności sądownictwa od władzy wykonawczej i ustawodawczej. Oddanie wyboru jej członków politykom jest niedopuszczalne.
Władza ustawodawcza nie może mieć wpływu na organy sądownictwa!

Prezydent Andrzej Duda proponuje ponadto, by decyzję o tym, który sędzia i kiedy będzie przechodził w stan spoczynku, oddać prezydentowi. Taka sytuacja jest nie do przyjęcia. To kolejne narzędzie politycznego nacisku na sędziów Sądu Najwyższego, a tym samym na cały wymiar sprawiedliwości.

Proponowane w tych aspektach zmiany są nie do przyjęcia.

Zarząd Główny Komitetu Obrony Demokracji

kod logo

kodziarnia

9 marca 2016 roku